3 fodbold film du ikke må gå glip af
Der er lavet mange af dem. Film om og med fodbold som en del af kernefortællingen.
Fodbold – altså selve spillet – har altid været svært at genopføre (”reenacte” på nydansk), og derfor er de mest vellykkede fodboldfilm, ofte dem hvor spillet bliver brugt som værktøj, eller deciderede dokumentarfilm, hvor originale klip kan bruges.
Eller film om kampe ingen har set, eller kan huske.
Men der er nu ikke meget, der kan udfylde tiden bedre, end netop en god fodboldfilm.
Så jeg har samlet tre fodboldfilm du bør bruge tiden foran skærmen på. Og de kan sagtens ses sammen med familien.
The Match
I foråret 1944, helt præcist den 20. april 1944, på Hitlers fødselsdag, arrangerer de nazistiske fangevogtere i en koncentrationslejr, en fodboldkamp mellem ungarske fanger og et tysk professionelt fodboldhold.
For Der Führer skal jo fejres, og hvilken bedre måde at gøre det på, end en fodboldkamp, hvor nazisterne kan vise, at de er klogere, stærkere og dygtigere end de fanger, de mishandler.
Det er den kroatiske instruktør Jakov Sedlar der har instrueret filmen.
En ikke helt ukontroversiel instruktør, der bl.a. menes at have været en form for kroatisk ”chef-propagandist”, under Balkan-krigene i 1990’erne, ligesom han i 2016 udkom med en film om forbrydelser begået af Jugoslaviens kommunistiske styre i årene efter 2. verdenskrig.
Forbrydelser der ifølge Sedlars film, Jasenovac – The Truth, blev gemt og skjult for offentligheden.
Samme film beskyldes også for at nedtone og benægte omfanget af Holocaust i Kroatien, der var selvstændigt under 2. verdenskrig.
Så det er en instruktør der har beskæftiget sig en del med 2. verdenskrig.
Filmen har i øvrigt danske Casper Phillipson på rollelisten, i en fremtrædende rolle som Oberst Franz.
Filmen kan bl.a. ses gennem Blockbuster og Viaplay.
Diego Maradona
Verdens bedste fodboldspiller i 80’erne. Det er der ingen der er i tvivl om.
Samtidig en person og spiller fyldt med så mange modsætninger, at man nærmest bliver forpustet bare ved tanken.
Hvis man er gammel nok til at huske Maradona, kan man sagtens huske hans mange op- og nedture.
Ikke udtaget til VM på hjemmebane i 1978, hvor han gik glip af det første verdensmesterskab nogensinde til argentinerne.
Fiasko-ophold i Barcelona, præget af skader og sygdom, efterfulgt af 7 år i Napoli, som han førte til deres to første mesterskaber – og stadig eneste til dato.
Og så var der VM i 1986. En titel mange vil mene, han hjemførte stort set på egen hånd, på et middelmådigt argentinsk mandskab. Med hjælp fra Gud – og en hånd – undervejs. Krydret med guddommelig fodbold undervejs ikke mindst.
Men tilbage til hans tid i Napoli – for det er den tid, dokumentaren ”Diego Maradona” handler om først og fremmest.
Britiske Asif Kapadia fortæller om syv år, hvor Diego blev hyldet som Gud, men faldt fra tinderne med kokain-misbrug, mafia-bekendtskaber (og de to hang sammen) og en afsked med klubben og ikke mindst tilhængerne, der langt fra var lykkelig.
En rigtig god dokumentar, om en vanvittigt dygtig fodboldspiller, med et vanvittigt liv.
Filmen kan ses på DRTV.
Sommeren ’92
Er man fodboldfan – ja måske skal man bare være dansker, og gammel nok, kan man sagtens huske sommeren 1992.
Vi ved det jo godt, for vi kan huske det. Alle os der altid har drømt om at trække den danske landsholdstrøje over hovedet, i kamp for Danmarks ære.
Fra den halvsløje, men fornuftige start, hvor Faxe troede han havde givet os føringen mod ganske kedeligt engelsk landshold, til 15 dage senere, hvor han ramte den lige i røven.
Alt sammen ledt an, af et fynsk bøgetræ, der for mange fremstod, tør og kedelig, men som forstod at tage hånd om spillerne, på lige præcis den måde der gjorde, at de kunne udføre det største mirakel i dansk sportshistorie.
Og selvfølgelig skal en begivenhed som den, have sin egen film og det fik den i 2015, da instruktør Kasper Barfoed, skabte filmen om den sommer i 1992, hvor alle danske fodbolddrenge og -piger, oplevede en sommer de næppe nogensinde kommer til at opleve igen.
Filmen er en hyldest til Richard Møller Nielsen, en mand og træner, som mange grinte af da han blev ansat.
Efter en fadæse af en ansættelsesproces fra DBUs side, som ikke bare ikke havde styr på deres ønske-træners kontraktforhold, men i samme ombæring fik vist offentligt, at Ricardo var klart 2. valg til posten som landstræner.
Og da man kiksede kvalifikationen til slutrunden, var mange også klar til at smide fynboen på porten. Nok ikke mindst fordi Michael Laudrup undervejs offentlig havde meldt ud, at han var så træt af spillestilen, at han ikke længere stod til rådighed for landsholdet.
Ja, selv efter den sensationelle triumf, var mange i dansk fodbolds bagland, ikke fan af hr. Møller Nielsen. Man var faktisk så lidt fan af ham, at selvom han blev kåret til Verdens Bedste Træner i 1992, måtte han se Ebbe Skovdahl fra Brøndby snuppe hædren som Årets Træner i Danmark.
Et stolt bøgetræ, der stod fast i modvinden.
Skildret i Sommeren ’92 med Ulrich Thomsen som hovedrolleindehaver.
Filmen kan ses hos Filmstriben og Netflix.
Måske du også kan lide...
Læg en kommentar