Jurassic Park film + Jurassic World film

jurassic world og jurassic park

Dinosaurer er evigt fascinerende fordi de er fra en tabt tid og vi kommer dermed aldrig til at kende dem og deres verden som den i virkeligheden var. Men hvad nu hvis de levede i vores moderne verden? Hvad ville der så ske? Det er det tankeeksperiment der bliver taget op i Jurassic Park og Jurassic World filmene, som er lavet af 2 omgange - de første film er fra 90'erne og hedder Jurassic Park og anden bølge af film er fra 2010'erne og hedder Jurassic World.

I denne artikel kan du læse mere om de to film-serier, som i virkeligheden er en stor filmserie. De nye film er langt flottere lavet, da teknologien har udviklet sig betydeligt siden 90'erne og det kan da derfor også være en god idé at starte med at se dem, hvis ikke du vil blive træt af det grafiske arbejde i de første film, som i øvrigt er hæderligt for årtiet.

Jurassic Park filmene i rækkefølge

Læser du hele dette indlæg, vil du også læse om alle filmene fra både Jurassic Park filmserien fra 90'erne og Jurassic World filmserien fra nyere tid i rækkefølge. Du skal dog ikke tvinges til at læse hele artiklen for at få rækkefølgen på filmene, så den er i forkortet udgave herunder.

Kronologisk rækkefølge på Jurassic Park filmene:

  1. Jurassic Park (1993)
  2. The Lost World: Jurassic Park (1997)
  3. Jurassic Park 3 (2001)
  4. Jurassic World (2015)
  5. Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)
  6. Jurassic World: Dominion (2021)

Det kan være fornuftigt at have set alle filmene fra 90'erne først, men det er ikke et must. Du kan sagtens følge med i historien i Jurassic World filmene uden at have set de gamle film. Det må også siges at grafikken og animationen er blevet langt bedre fra de første 3 film til de seneste 3 film, hvilket man godt kan forstå med den hast teknologien har udviklet sig siden 90'erne.

Jurassic Park film fra 90'erne

De første Jurassic Park film udkom i starten af 90'erne og i slutningen af 00'erne. De er blevet meget ikoniske ikke mindst fordi Steven Spielberg har instrueret filmene. Den første af filmene udkom i 1993 og den sidste (i denne første omgang af trilogien) udkom i 2001. Herunder kan du læse mere om hvert enkelt film, de medvirkende og mere.

Jurassic Park (1993)

IMDb rating: 8,1/10

Medvirkende: Sam Neill, Laura Dern, Jeff Goldblum mf.

I denne film starter hele eventyret og to arkæologer med speciale i dinosaurer bliver inviterede med ud på en ø hvor man har arbejdet på at genskabe hele dinosaurernes verden og alle arterne. Det er lykkedes og de tror ikke deres egne øjne i første omgang, men da de finde ud af at der er planer om at åbne parken for offentligheden, stiller de sig noget mistænklige overfor om det nu er en god idé. Mon ikke de får ret og mødet mellem mennesker og milliarder af år gamle arter ikke går helt gnidningsfrit.

Du kan roligt læne dig tilbage og nyde denne film, samt de to næste over en god weekend med masser af hygge. Selvom det grafiske arbejde og dinosaurernes bevægelser ikke er så elegante som de ville være hvis man lavede det i dag, er det bestemt ikke en dårlig film og man kan sagtens holde ud af se den.

Jurassic Park 1 trailer

Inden du går i gang kan du også lige tage et kig på traileren herunder og se hvad det egentlig er der sker i filmen. Du kan også få en fornemmelse for hvilken kvalitet den er lavet i så du ikke bliver skuffet når du starter den på dit 42 tommer fladsskærms-TV.

The Lost World: Jurassic Park (1997)

IMDb-rating: 6,6

Medvirkende: Jeff Goldblum, Julianne Moore, Pete Postlethwaite mf.

4 år skulle der gå inden den næste Jurassic Park film kom og det har nok i høj grad også noget med arbejdet med at lave de livagtige dinosaurer. Ikke hele skuespiller holdet vendte tilbage til denne film og den blev heller ikke ligeså godt anmeldt som den første. Du kan dog ikke se trilogien uden også at se denne, så misser du dele af historien.

Denne gang bliver et hold forskere sendt ud til øen for at forske og undersøge dinosaurerne der. Men ikke alle på holdet af samme agenda for turen ud til øen og det resultere i at alt ikke går som planlagt. Nogle vil forsøge at bringe dinoer med væk fra øen, men holdet af forskere prøver at modarbejde samtidig med de må kæmpe for overlevelse i den vilde verden.

Jurassic Park 2 trailer

Jurassic Park III (2001)

Igen gik der faktisk 4 år før den sidste og endelige film i denne første omgang udkom. Igen er det Sam Neill der står i spidsen, men denne gang er det ikke meningen af noget skal gå galt, det gør det dog alligevel og så har vi os en film!

Et velhavende par opsøger Sam Neill der i filmen spiller Grant og vil gerne have ham med på en flyvetur over øen hvor alle dinosaurerne er strandet på. De ønsker at han skal guide dem på flyveturen og til gengæld vil de gerne støtte hans forskningsprojekt, hvilket han ikke kan sige nej til. Det går dog galt og de styrter ned med flyet på øen og må nu kæmpe for overlevelse blandt fortidens arter, og finde en vej væk derfra.

Jurassic Park 3 trailer

Se traileren herunder og den opbyggende spænding, så er du klart en aften i dinosaurernes tegn.

De nye Jurassic World film

I 2015 kom den gode nyhed at Jurassic Park filmene ville blive startet op igen på ny. Denne gang under navnet Jurassic World og med Chris Pratt i hovedrollen. I denne omgang er filmene ikke instrueret af Steven Spielberg, men i samme ånd som ham. De er instrueret af Colin Trevorrow der ikke har den helt store filmliste bag sig, men som har gjort et godt stykke arbejde i de nye Jurassic film.

Jurassic World (2015)

IMDb-rating: 7,0

Medvirkende: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Ty Simpkins

I denne omgang er der kommet styr på parken, som endelig er åben for turister der kan komme og bog og leve blandt dinosaurerne. I laboratorierne på øen har man lært mere end nogensinde om dinoer og har på baggrund af den viden udviklet en helt ny dinosaur art, som er et mix af de eksisterende/kendte arter. Det viser sig at være en rigtig dårlig idé og Jurassic World bliver hurtigt til det vilde vesten, som vi kender det fra de gamle Jurassic Park film.

Jurassic Park 4 trailer

Se den første trailer til den første nye Jurassic film fra år 2015 herunder.

Jurassic World: Fallen Kingdom (2018)

IMDb-rating: 6,2

Medvirkende: Chris Pratt, Bryce Dallas Howard, Rafe Spall mf.

Efter fiaskoen i første Jurassic World film er parken blevet lukket ned, men dinosaurerne lever i bedste velgående. Det vil dog ikke vare ved og derfor tager Claire og Owen tilbage til parken for at rede de dinosaurer og den forskning der kan redes. Det er med livet som indsats og da øen eksploderer flygte flere af dinosaurerne for første gang udover øens kant og ned i havet.

Jurassic Park 5 trailer

Se traileren for den 5. Jurassic film i alt herunder.

Jurassic World: Dominion

Vi ved at der i 2021 kommer en ny og tredje film i Jurassic World serien. Den kommer til at hedde Jurassic World: Dominion og får præmiere i sommeren med Chris Prat endnu engang i hovedrollen. Det eneste der endnu ude fra filmen, er denne korte koncept-trailer du kan se herunder:

Glæd dig til at se alle Jurassic Park filmene og Jurassic World filmene, hvis du ikke allerede har set dem. Har du set dem, så skal du glæde dig til det næster der kommer fra Jurassic film producenterne, det gør vi i hvert fald.