X-Men film

Bedste Netflix film

X-Men er et kompliceret filmunivers er finde rundt i da der er lavet så mange film efterhånden og forskellige karakterer fra X-Men universet ejes af forskellige rettighedshavere. Ikke desto mindre vil jeg forsøge at kaste lidt mere lyd over alle de X-Men film og karakterer der er blevet portrætteret på film.

X-Men mutanterne, superheltene og skurkene er alle en produktion af Marvel. De hænger dog ikke sammen med Marvel Cinematic Universe, da Marvel ikke har haft rettigheder selv til X-Men før Disney (der ejer Marvel Studios) opkøbte Fox som ejer rettighederne til X-Men og Fantastic Four i 2019. Indtil da havde Marvel kun rettighederne selv til to af deres mutanter: Quicksilver og Scarlet Witch, som vi også ser optræde i Avengers: Age of Ultron.

X-Men film rækkefølge

Lad os starte med en simpel rækkefølge på X-Men filmene og derefter gå lidt mere i dybden med hvordan X-men filmene hænger sammen. Alle X-Men film herunder er ikke en del af Marvel Cinematic Universe, selvom Marvel nu har købt rettighederne tilbage gennem Disney, og det skyldes at Alle filmene er produceret før Fox blev købt af Disney.

 1. X-Men (2000)
 2. X-Men 2 (2003)
 3. X-Men: The Last Stand (2006)
 4. X-Men Origins: Wolverine (2009)
 5. X-Men: First Class (2011)
 6. The Wolverine (2013)
 7. X-Men: Days of Future Past (2014)
 8. Deadpool (2016)
 9. X-Men: Apocalypse (2016)
 10. Logan (2017)
 11. Deadpool 2 (2018)
 12. Dark Phoenix (2019)
 13. The New Mutants (2020)

Hvilken rækkefølge skal man se X-Men?

En ting er udgivelsesrækkefølgen, som i de fleste filmseriers tilfælde også er den rækkefølge man bør se filmene i. Det kan du også sagtense gør med X-Men, men den kronologiske rækkefølge ser lidt anderledes ud. Vil du gerne se filmene i kronologisk orden, så kan du herunder se den kronologiske rækkefølge på X-Men:

 1. X-Men: First Class (foregår hovedsageligt i 1962)
 2. X-Men Origins: Wolverine (foregår i 1970'erne)
 3. X-Men: Days of Future Past (foregår hovedsageligt i 1973)
 4. X-Men: Apocalypse (foregår hovedsageligt i 1983)
 5. Dark Phoenix (foregår hovedsageligt i 1992)
 6. X-Men (foregår i 00'erne)
 7. X-Men 2 (foregår i 00'erne)
 8. X-Men: The Last Stand (foregår i 00'erne)
 9. The Wolverine (foregår hovedsageligt i 2013)
 10. Logan (foregår hovedsageligt i 2029)
 11. Deadpool
 12. Deadpool 2
 13. The New Mutants

Hvad der sker efter den sidste film i X-Men rækkefølgen er uvidst, men man kunne forstille sig at Marvel og co. har noget stort i tankerne. Vi glæder os til at se hvor mutanterne fra X-Men kommer til at optræde fremover, og om vi kan forvente de bliver en del af Marvel Cinematic Universe.

Bare rolig artiklen slutter ikke her og hvis du vil vide meget mere om alle X-Men filmene og hvordan de hænger sammen, så kan du bare læse videre herunder, hvor der er en beskrivelse af alle X-Men film samt en trailer til hver.

Alle X-Men film med trailer

Den første X-Men film havde præmiere for over 2 årtier siden og der er sket rigtig meget siden da, både i verden generelt, men og indenfor filmindustrien. Kunne man gøre det om i dag, ville man sikkert forsøge at lave noget a la MCU el. DCEU, men sådan er det ikke helt.

Der er også store forskellige i den teknologi man har haft til rådighed og kvaliteten af den da den første film kom i biograferne i år 2000 og til nu hvor den sidste film har præmiere i 2020. Det vil alt andet lige kunne ses hvis man vælger at holde et X-Men film marathon. God fornøjelse med den videre læsning om X-Men!

Den første X-Men film

År: 2000
Skuespillere: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Ian McKellen
IMDb: 7,4

Den unge mutant Rouge stikker af hjemmefra, efter en uheldig oplevelse med hendes kæreste. Hun er træt af at være mutant i en verden der er bange for hende. På sin vej støder hun ind i en anden mutant kaldet Logan aka. Wolverine. De to er meget eftersøgt både af professor Charles Xavier, der ejer en skole for mutanter, men også af Magneto der skal bruge Rouge til noget helt særligt. Nu gælder det om for professor Xavier at få fat i Rouge før det er for sent, og Magnetos onde plan blive gennemført.

Se X-Men trailer

X-Men 2

År: 2003
Skuespillere: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Halle Berry
IMDb: 7,4

Det er nu flere måneder siden at X-men besejrede Magneto, og han sidder nu fanget i et plastik fængsel hvor hans kræfter er ligegyldige. Da præsidenten pludseligt bliver angrebet af en ny mutant kaldet Nightcrawler, dette angreb mod præsidenten sætter gang i en skræmmekampagne mod alle mutanter. Alt imens Logan er på jagt efter at finde ud af mere om sin fortid, og Magnetos allierede, Mystique, har i sinde at befri ham fra sit fængsel. En videnskabsmand kaldet William Stryker der er fascineret af mutanter, opdager Xaviers skole. Strykers mål er at angribe skolen og fange så mange mutanter som muligt. Nu må X-men slå sig sammen for at bekæmpe denne Stryker.

Se X-Men 2 trailer

X-Men 3: The Last Stand

År: 2006
Skuespillere: Patrick Stewart, Hugh Jackman, Halle Berry
IMDb: 6,7

Da der pludeligt bliver opfundet en kur mod at være mutant, skal alle mutanter rundt om i verden pludseligt tage stilling til om de vil kureres. Denne kur er ikke i overensstemmelse med Xavier og hans X-men, der alle mener at det er en gave at være mutant. Magneto ser denne kur som et direkte angreb mod alle mutanter, og han samler en hær af mutanter der skal kæmpe mod regeringen kur. Jean Grey er mirakuløst vendt hjem, men hun er ikke helt som hun plejer. Snart finder Xavier og hans X-men ud af at de ikke bare er oppe imod Magneto, men en kraft større end nogensinde før.

Se X-Men 3 trailer

X-Men Origins: Wolverine

År: 2009
Skuespillere: Hugh Jackman, Liev Schreiber, Ryan Reynolds
IMDb: 6,6

I denne X-men film kommer vi bag om Logans historie. Logan og hans bror Victor er begge mutanter født for 200 år siden. De lever et traumatisk liv, fuld af sorg, krig og ødelæggelse, da de en dag møder Oberst William Stryker der har samlet et hold af mutanter til at kæmpe for ham. Logan og Victor arbejde i flere år for Stryker, indtil Logan for nok af at slå ihjel. Logan forlader holdet, for at leve et normalt liv. Han forelsker sig i den lokale lærer, men lykken varer ikke længe. Stryker vil have Logan tilbage, og den han nægter sender Stryker hans bror Victor efter den Logan har allermest kær. Nu ønsker Logan at få hævn på sin bror og Stryker.

Wolverine, som også er med i de 3 første X-Men film, har en særlig rolle i X-Men universet. Derfor er der også lavet en række film kun om Wolverine og hans baggrund, samt fremtidige rolle i universet. Disse 3 Wolverine film er særligt gode hvis du spørger mig, og jeg mener at de er blandt de bedste af de i alt 13 X-Men film.

Se X-Men Origins: Wolverine trailer

X-Men: First Class

År: 2011
Skuespillere: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence
IMDb: 7,7

I denne film kommer vi tilbage til dengang før Charles Xavier blev professor Xavier og Erik Lensherr blev Magneto, helt tilbage til da de var unge og begyndte at udforske deres egne kræfter. Vi ser hvordan Charles mødte Raven (Mystique) stjæle mad i hans hjem, og hvordan han tog hende til sig som var det hans egen søster. Dengang da Charles og Erik var unge, var de to tætte venner og arbejdede sammen om at forene hele verdens mutanter. Sammen må de to og deres nyfundne mutanter stoppe den onde Sebastian Shaw, fra at starte en atomkrig der vil styrke hans kræfter.

Se X-Men 5 trailer

The Wolverine

År: 2013
Skuespillere: Hugh Jackman, Will Yun Lee, Tao Okamoto
IMDb: 6,7

Logan har svært ved at komme sig efter Jeans død, han har forladt Xaviers skole og lever en trist tilværelse på en bar hver aften. Men en dag møder han en japansk pige, der fortæller ham at en mand ved navn Yashida, hvis liv Logan reddede under 2. verdenskrig, er døden nær og han sidste ønske er at se Logan. Logan tager med til Japan for at se denne Yashida. Da Logan møder ham, giver Yashida ham tilbuddet om at blive dødelig, men Logan takker nej. Kort efter dør Yashida og til hans begravelse er der nogen der forsøger at kidnappe Yashidas barnebarn, Mariko. Logan beskytter Mariko og de tager på flugt sammen. Hurtigt udvikler der sig en historie fuld af hemmeligheder, en historie Logan og Mariko aldrig havde troet.

Se The Wolverine trailer

X-Men: Days of Future Past

År: 2014
Skuespillere: Patrick Stewart, Ian McKellen, Hugh Jackman
IMDb: 7,9

Langt ude i fremtiden bliver alle mutanter og de mennesker der hjælper dem slået ihjel af nogle robotter kaldet Sentinels. Xavier, Magneto og en gruppe mutanter laver en plan for at ændre historien. Xavier ved at Sentinels er lavet ud fra Ravens dna, derfor er den eneste måde at ændre fremtiden på, ved at tage tilbage i tiden og stoppe Raven. Den eneste der kan klare presset ved at gå tilbage i tiden så længe, er Logan og hans utrolige evner til at hele sig selv. Nu må Logan tilbage i tiden få sammenført Xavier og Magneto, selvom de dengang var uvenner, men deres samarbejde er det eneste der kan stoppe Raven og redde fremtiden.

Se X-Men 7 trailer

Deadpool

År: 2016
Skuespillere: Ryan Reynolds, Morena Baccarin, T.J. Miller
IMDb: 8,0

Lejesoldaten Wade Wilson, lever et mere eller mindre stille og roligt liv. Han har mødt drømmepigen, Vanessa, da han pludseligt bliver konstateret terminal med kræft. Det ser sort ud for Wade, da en mand kaldet Ajax pludseligt finder ham og siger at han har kuren til at helbrede Wade. Det viser sig at denne kur, betyder at wade må forvandles til en mutant. Det kommer ikke uden en pris og eksperimentet er smertefuldt og efterlader, ud over hans nye kræfter, Wades krop fuldstændig misdannet. Wade har nu to mål, han må finde Vanessa og han må hævne sig på Ajax.

Se Deadpool trailer

X-Men: Apocalypse

År: 2016
Skuespillere: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence
IMDb: 6,9

Den første mutant nogensinde blev kaldt Apocalypse, han var tilbedt som en gud og ved at tage kræfter fra andre mutanter, blev han udødelig og uovervindelig. Men flere tusinde år tilbage gik en ceremoni galt, og Apocalypse begravet langt under jorden. Nu tusinde af år senere, vågner han pludseligt op. Han vågner op til en verden han ikke bryder sig om, og hans mål er at finde mutanter, heriblandt den sårbare Magneto, der kan hjælpe ham til at lede verden på en ny kurs hvor han vil regere. Mens verden hænger i en tynd tråd, må Xavier og Raven sammen med en gruppe unge mutanter kæmpe mod Apocalypse og hans hold for at forhindre verdens undergang.

Se X-Men 9 trailer

Logan

År: 2017
Skuespillere: Hugh Jackman, Patrick Stewart, Dafne Keen
IMDb: 8,1

I fremtiden året 2029 er antallet af mutanter faldet markant, og den såkaldte X-men gruppe eksistere ikke længere. Logan har dedikeret sit liv til druk, og tjener til dagen og vejen ved at være chauffør. Professor Xavier bliver beskyttet og holdt gemt af Logan. En dag bliver Logan spurgt om han vil transportere en ung pige til den Canadiske grænse, først nægter han, men Xavier har længe ventet denne pige. Det viser sig hun er meget som Logan, hun er nemlig lavet med Logans dna. Nu står Logan overfor et valg, vil og kan han overhovedet bruge de kræfter han har tilbage på at gøre noget godt.

Se Logan trailer

Deadpool 2

År: 2018
Skuespillere: Ryan Renolds, Josh Brolin, Morena Baccarin
IMDb: 7,7

Wade Wilson har været Deadpool i 2 år, og er god til det. Men på hans årsdag med sin kæreste, Vanessa, går hans mission galt og han får ikke slået sit mål ihjel. Samme aften lige efter at Wade og Vanessa beslutter at de vil starte en familie sammen, bliver Vanessa slået ihjel af den mand Wade ikke fik dræbt. Wade beskylder sig selv for at Vanessa blev dræbt, og ønsker derfor at begå selvmord. Han sprænger derfor sig selv i små stykker, men bliver sammensat af Colossus igen. Da han lever op igen, vælger han at tage til X-mansion for at komme sig. Her vælger han at tilslutte sig X-men. Sammen med en gruppe andre mutanter, må han op imod autoriteterne og den ustabile unge mutant Russell Collins.

Se Deadpool 2 trailer

Dark Phoenix

År: 2019
Skuespillere: James McAvoy, Michael Fassbender, Jennifer Lawrence
IMDb: 5,7

The X-men bliver sat på en mission ud i rummet, for at hente et hold af amerikanske astronauter tilbage til jorden. Men missionen går galt da Jean vælger at ofre sig selv for at redde den sidste astronaut, en kraft der indtil nu har ødelagt alt på sin vej, siver ind i Jean og hun overlever mirakuløst. Men kraften gør hende ustabil, og da hun finder ud af at professor Xavier har løjet for hende omkring hendes far, stikker hun af fra X-palæet. En gruppe af rumvæsner overtager nogle menneskekroppe, da de er på jagt efter den overnaturlige kraft der nu sidder i Jeans krop. X-men kommer overfor et utænkeligt dilemma, da de må vælge mellem at redde verden, eller deres ven Jean som truer verdensfreden.

Se Dark Phoenix trailer

The New Mutants

År: 2020
Skuespillere: Maisie Williams, Anya Taylor-Joy, Charlie Heaton
IMDb: 5,3

Danielle Moonstar vågner op på et forskningscenter efter en nærdød oplevelse, her møder hun Dr. Cecilia Reyes, der introducere hende for fire andre mutanter ligesom hende. De bliver på forskningscentret trænet i at bruge deres kræfter, og de tror at de bliver beskyttet og behandlet godt, skal det hurtigt vise sig at der måske er mere bag dette forskningscenter. Nu må de sammen finde sandheden om dem selv, er de patienter af Dr. Reyes eller er de hendes fanger.

Se The New Mutants trailer

Hvis du har planer om at holde et filmmarathon, så er X-Men i hvert fald en mulighed, men det kan godt være at du skal sætte hele weekenden af til det. Måske har du set filmene i forvejen og denne artikel har bare hjulpet dig med at opsummere det hele, og måske lige givet dig lyst til at genopfriske 1 eller 2 af filmene, måske du har overset et par fede detaljer?

Uanset hvad din grund har været til at læse med her, så takker jeg! Måske du kan finde yderligere inspiration i de forslåede artikler herunder? Ellers er du velkommen til at kommentere og give dit besyv med på de 13 X-Men film i kommentarfeltet herunder.

Måske du også kan lide...